Blodomloppet – ett lopp för en bra sak

Det första blodomloppet gick av stapeln 1993 och efter det har antalet deltagare och lopp ökat. Det är en ideell förening som driver loppen. Medlemmarna i föreningen består av idrottsföreningar och blodcentraler, där allt överskott av loppen går till att belysa vikten av blodgivning och arrangörernas ungdomsverksamheter. Numera finns loppen över hela Sverige från maj till september. Det finns även Lilla blodomloppet där barn upp till 12 års ålder får springa en kortare bana på upp till 1000 meter och ett lopp för människor med funktionshinder. Det är ett lopp där alla kan delta på sina villkor. Under 2020 har de även arrangerat loppet på distans.
Målet med blodomloppet är att främja en hälsosam livsstil, att uppmärksamma folk om vikten av blodgivning och uppmuntra motionärerna att bli blodgivare. Ett engagemang som tycks fungera då många blodcentraler märker av ett ökat intresse av att ge blod efter loppet.

Det är ett motionslopp där deltagarna går, joggar eller springer 5 eller 10 kilometer. Det går att springa individuellt eller i lag. Ett lag består av 5 personer och det går att mixa precis som man vill. Man behöver inte springa samma distans för att ingå i samma lag. Varje lag får en picknickkorg. Blodomloppet har blivit en populär aktivitet för företag där anställda deltar i lag för att främja hälsan och göra en rolig aktivitet tillsammans. En stor fördel med blodomloppet är att alla kan delta oavsett hur vältränad man är. Det finns flera startgrupper beroende på om man tänker springa, jogga eller gå. Allt för att loppet ska gå så smidigt som möjligt trots att det är många motionärer som deltar. Det finns även en tidtagningsklass för dem som vill ha sin tid registrerad på blodomloppets resultatlista.

Mer än bara ett lopp

Genom åren har det blivit mer än bara ett motionslopp. Det är blivit ett tillfälle att motionera, umgås och känna en samhörighet. Varje deltagare får en t-shirt med blodomloppets logga, en nummerlapp och en medalj vid målgång. Om du redan är blodgivare får du dessutom en blodgivaregåva från GeBlod. Loppet har en gemensam uppvärmning till musik för att peppa igång deltagarna. Vid målgång får varje lag en picknickkorg som de kan avnjuta tillsammans. I aktivitetsområdet finns det tält med sponsorer, information kring blodgivning och möjlighet att skriva upp sig som blodgivare. Det finns även fotografer på plats och fotograferar under loppet. Bilderna kan sedan läggas upp på blodomloppets hemsida och på sociala medier.