Trailrunning – en naturlig träningsform

Trailrunning, eller traillöpning som det också kan kallas, är en motionsform där man springer på naturstigar. Det är en enkel och billig motionsform att utöva då det enda som behövs är löparskor, träningskläder och en plats att springa på. Många uppskattar trailrunning eftersom det kombinerar löpning med en naturupplevelse och det enkelt går att variera terrängen och distansen. Det inger även en frihet att kunna ta sig fram längs stigarna och upptäcka nya platser. Det är en naturlig träningsform.

Fokus på natur och självförverkligande

När det kommer till trailrunning är det oftast inte tiden eller distansen som är i fokus – utan själva genomförandet och att uppleva naturen under tiden. Det är upp till löparen själv hur långt denne vill springa och hur mycket tid denne vill lägga på löpningen. Allt handlar om vad löparen vill ha ut av sin träning. Många upplever att trailrunning är ett bra sätt att återhämta sig i vardagen samtidigt som det är en bra träningsform. Trailrunning handlar mycket om att springa för att må bra och att utmana sig själv. Det spelar ingen roll om du springer 10 kilometer i kuperad terräng utan problem eller om du växlar mellan att jogga och gå 5 kilometer. Meningen är att du ska må bättre av träningen.

En gemenskap

Trailrunning kan utövas individuellt eller i grupp. Det finns löpargrupper på flera platser i Sverige och det är lätt att samla ihop lite vänner att ge sig ut på stigarna. På det sättet kan trailrunning även bli ett sätt att umgås och träffa nya människor. Det finns även en stor gemenskap bland traillöpare på internet och sociala medier där de ger varandra tips på platser att springa på, utrustning, träningstips och mycket annat.
Det finns även löparresor som är specifikt för traillöpare där löparna får upptäcka ny natur genom löpning, utmana sig själva och träffa personer som också älskar löpning.

Tävlingar

För den som vill tävla så arrangeras det upp till 300 traillopp varje år runt om i Sverige – allt ifrån stora lopp med tusentals deltagare till mindre lokala lopp. Det finns även många olika traillopp runt om i världen. Terrängen för loppen kan variera från platta grusvägar och öken till skogs- och bergsstigar. Det ska vara minimalt med asfaltsväg för att det ska räknas som trailrunning. Distanserna på loppen har en stor variation från några kilometer till ultramaraton. Det finns ett lopp för alla som vill tävla.