Lite kort om vilopuls

Vilopuls – Det kan vara bra att hålla koll på sin vilopuls. Om den skulle rusa iväg och bli väldigt mycket högre eller lägre än vad den brukar vara så kan det vara en indikation på att något är fel. För att enkelt få reda på din vilopuls så lägg dig ner och vila ett bra tag. Se till att du inte rör dig och försök att bara slappna av så mycket i hela kroppen som möjligt. Sedan så räknar du hur många slag din puls är på genom att lägga handen på handleden eller halsen i 15 sekunder. Gångra sedan denna siffra med 4 och du får vilopulsen. Vilopulsen berättar med ganska stor precision hur du mår och generellt sett så har vältränade personer lägre vilopuls. Gunde Svan och Per Elofsson har båda två fått uppmätt 30 i vilopuls vilket är väldigt lågt. Maxpulsen är mer genetisk och den kan du inte påverka så mycket men vilopulsen kan du påverka genom konditionsträning.

Vad är normal vilopuls?

Det är såklart lite individuellt men det går att säga en del om vad som är normalt och när det inte längre är normalt. Den ska i alla fall vara någonstans mellan 60 och 100 slag i minuten. Är den utanför åt något håll så kan du börja fundera på om det är något fel på din kropp. Om du inte är väldigt vältränad för då kan den vara lägra som sagt. Har du en högre puls så kan du ställa dig själv några frågor. Har du tränat hårt idag? Har du sovit ordentligt? Har du ätit? Har du druckit mycket kaffe? Röker du mycket? Alla de frågorna kan, om de besvaras med ett nej, vara en del av förklaringen till att din puls är hög. Annars kanske du är sjuk eller på väg att blir sjuk. Pulsen kan vara hög även innan du märker att du har en infektion i kroppen.

Vad ska jag mer ha vilopulsen till?

Du kan med hjälp av vilopulsen märka om din träning ger resultat. För att sänka din vilopuls så är det bästa du kan göra att träna hård konditionsträning. Varje gång du får upp pulsen ordentligt av träning så kommer det att gynna din vilopuls genom att den går ner. Gör den inte det så tränar du antagligen inte tillräckligt hårt. Du kan också använda din vilopuls till att se om du har återhämtat dig sedan förra passet. Om du läger dig ner för att vila och din vilopuls fortfarande är mycket högre än vad den brukar att vara så kan det vara så att du fortfarande är trött sedan ditt förra träningspass. Eller att du börjar att bli sjuk. Hur som helst bör du ta det lite lugnt i alla fall förr att inte slita ut kroppen.

Till skillnad från maxpulsen så är vilopulsen någorlunda konstant över livet. Maxpulsen sänks ju äldre du blir men vilopulsen kommer att följa hur vältränad du är och inte så mycket din ålder så det är bara du som bestämmer.