Bästa triathlonskorna för löpning

Du tränar inför din kommande triathlonsäsong och behöver ett par nya löparskor. Att köpa rätt par triathlonskor för träning och tävling om du använder olika skor är lika viktigt som att köpa våtdräkt eller cykel.

Efter simning och cykling vill du ha ett par skor som stöder dina fötter och inte känns för tunga.
I den här guiden diskuterar jag träningsskor kontra tävlingsskor, hur man köper skor och går igenom de tio bästa skorna för triathlonträning och tävling.

Bästa löparskor för triathlon

1. Saucony Endorphin Pro

Saucony Endorphin Pro är inte ute förrän i mitten av året, men vi har gjort en del företagsundersökningar och sammanställt dem här.

Saucony baserade sin nyaste sko (som ska komma ut) på omfattande forskning och tester för att ta fram en som är lätt, fjäderlätt och som ger mycket stöd. Detta jämförs med skor som Hoka och Nike. Kort sagt kombinerar den här skon det bästa från Hoka och Nike.

Saucony Endorphin Pro väger 7,05 oz vilket är ungefär i samma storleksordning som Nike ZoomX Vapor% som recenserades tidigare. Denna vikt gör skon jämförbar och en riktig ”utmanare” mot den.

Skon har en kolplatta som är hela skons längd och ett PEBA-mellansulans skum. Detta ger skon styvhet och absorberande kraft så att dina ben, rygg och vrister håller sig fräscha under hela löpningen. Detta skapar en rundad häl- och tåkudde runt om skon som och en helglängdskuddsula. Alla attribut från både Hoka och Nike, men med mindre korkat utseende.

Saucony har utvecklat SpeedRoll Geometry som ska hjälpa dig att driva dig framåt när tån lämnar marken.

Mellansulans PEBA-skum är mer flexibelt, hållbart och lättare jämfört med andra skum som används i olika skomärken. Och den här typen av skum ersätter EVA-skum (Ethyl Vinyl Acetate) eftersom det också har bättre energiåtergivning.

2. Nike ZoomX VaporFly

Nike uppdaterade sin VaporFly för att vara mer andningsbar och lindra smärta som du kan uppleva på ovansidan av fötterna. Dessutom kan skon bäras överallt eftersom den har bättre grepp än sina föregångare.

Skon har fortfarande alla tekniker som liknar Nikes Zoom Fly Flyknit, men med några tekniker som hjälper dig att pressa (4 %) hårdare och få dig att gå (4 %) snabbare.

Nike använde feedback från toppatleter som maratonlöpare och Kona-kvalificerade triathleter för att göra detta till en allroundsko för distans- och snabba löpare.

Den största teknikförbättringen, särskilt för triathleter, är den ökade dragkraften, som kommer att kunna ta sig an vilken terräng som helst. Och det gör skon mer mångsidig för dem som gillar att ge sig ut på stigar för att bryta träningens monotoni.
Skons överdel använder ett material som efterliknar en segelklova (Vapor Weave) som ska vara mer andningsbar och flexibel. Detta skulle vara användbart eftersom dina fötter sväller, lite när du tränar. Det kommer att göra det bekvämare att springa långa sträckor och dina fötter kommer inte att göra ont.

För att hålla benen fräscha har Nike ökat stödet i mellansulan, vilket inte äventyrar skons vikt. Det extra stödet ska hjälpa dina ben att hålla sig kvar och känna sig starka under löpningen. Detta kan vara särskilt viktigt för dem som tävlar i Ironman-triathlon. Du vet att dina ben redan är trötta från cykeln så att ha lite mer stöd i början av löpningen skulle vara välkommet.

Och för dem vars hälar känns stela efter cykeln har akilleshälen nu en skumkudde, som är till för att lindra.

Liksom andra avancerade Nike-skor har den här skon en full längd av kolfiber för ökad styvhet och stöd. Detta skulle vara viktigt för dem som går distans och ibland över olika terräng. Du vill att skon ska absorbera det mesta av stötarna och stötarna på vägen.

3. Hoka One One Carbon X

Hoka One One är en lättviktig och maximalt dämpad sko. Carbon X är en klumpig sko med den senaste tekniken och extra dämpning för att ge dig en löpning med fullt stöd.
Skorna är inte bara fluff och inga muskler.

Skon har en kolfiberplatta som är placerad närmast yttersulan eller marken. Detta säkerställer att alla stötar och gupp på vägarna absorberas i kolfibern. Så dina ben, knän och vrister känner inte av vibrationerna. Det hjälper dina ben att hålla sig fräscha och kan driva dig varje steg under löpningen.

Passformen är perfekt. Den breda mellansulan är gjord för dem som har breda fötter. Eller de vars fötter svullnar upp mycket under sina löprundor. Den stöder din känsla och erbjuder en stabil, stor bas som du inte kan missa.

Varför ser den här skon nästan ut som plattformssneakers?
Det är tekniken mellan innersulan och yttersulan. Naturligtvis finns det kolfiberplattan precis ovanför yttersulan. Men innan du kommer till innersulan har du också ett lager som kallas ”Profly” och ett annat som kallas ”X” som har en Eva-förening som är fjädrande och sitter precis ovanför kolfiberplattan.

Slutsats

Kom ihåg att många av de märken som jag listat ovan kanske låter som skon för dig, men du vet inte förrän du har provat den.

Ta reda på vilken typ av gångstil du har (neutral, överpronation eller supination).

När du vet vilken gångstil du har måste du förstå om vad ditt träningsprogram och vilka typer av lopp du huvudsakligen kommer att göra.

Kom ihåg att om du tävlar i kortdistanstriathlon behöver du kanske inte en sko med mycket stöd.

Eller om du kör en Ironman kanske du letar efter en sko med rätt balans mellan stöd och dämpning för dina fötter.

Eller så kanske du letar efter en sko som stöder något mellan sprint- och Ironman-triathlondistanserna.

Det viktigaste är att du hittar den sko som passar din passform bäst och som hjälper dig att träna inför nästa triathlon.

Lycka till med träning och tävling under din kommande säsong eller första triathlon!